středa 28. listopadu 2012

Mobile Speak v5.81 updated

Před pár dny vyšla aktualizovaná verze odečítače Mobile Speak španělské firmy Code Factory , která je zdarma pro všechny uživatele verzí 4.x a 5.x. Jedná se o tzv. patch verzi, čili opravný balíček přidávající podporu pro nejnovější verze firmwarů Symbian Belle FP2 a Belle Refresh, vylepšení práce s některými braillskými řádky a pár dalších změn.

Seznam změn a vylepšení ve verzi v5.81

Podpora Symbian Belle Feature Pack 2 (FP2). Tento firmware je k dispozici na telefonech 603, 700, 701 a 808. Podpora webového prohlížeče. Podpora E-Mailového klienta. Podpora Uživatelské příručky. Automaticky se deaktivuje "half keyboard" (neozvučená pseudoqwerty klávesnice), která se může objevit při psaní SMS či emailu v režimu kláves. Pozn. Mobile Speak v některých případech neoznamuje změnu psacího režimu při stisku křížku (První písmeno velké, Malá písmena, Prediktivní atd), ale režim se mění korektně. Podpora firmwaru Nokia Belle Refresh, který je k dispozici na telefonech N8, E6, E7, C7, C6-01, X7 a 500. Podpora webového prohlížeče. Podpora E-Mailového klienta.

Další změny

Aktualizována podpora pro nejnovější verzi programu Whatsapp. Braill: Vylepšena stabilita zařízení Focus Blue. Braill: Přidány příkazy pro zařízení EasyLink/BraillePen pro alternativní možnost ovládání zařízení bez joysticku. Enter: Mezerník + první a pátý bod. Vytáčení: Mezerník + sedmý bod (Shift) + první, pátý bod. Zavěšení: Mezerník + sedmý bod (Shift) + první, druhý, pátý bod. Braill: Přidány chybějící příkazy pro zařízení Humanware Brailliant (BI32, BI40 a B80): Levá výběrová klávesa: Mezerník + levý "Thumb Key" nebo mezerník + osmý bod (Control) + třetí bod. Pravá výběrová klávesa: Mezerník + pravý "Thumb Key" nebo mezerník + osmý bod (Control) + šestý bod. Seznam otevřených aplikací: Mezerník + první, třetí, pátý bod (o). Rychlé menu (Quick List): Mezerník + první, druhý, třetí, čtvrtý, pátý bod (q). Přečíst výběrové klávesy: Mezerník + levý "Thumb key" + pravý "Thumb Key" nebo mezerník + třetí, šestý bod. Otevřít konfiguraci Mobile Speaku: Mezerník + první, čtvrtý bod (c). Přepnout Mobile Speak profilů: Mezerník + první, druhý, třetí, čtvrtý bod (p). Stisk hvězdičky (pro otevření seznamu symbolů nebo odemčení klávesnice): Mezerník + druhý, pátý bod. Zopakovat naposledy vyslovený text: Mezerník + první, druhý, třetí, pátý bod (r). Snížit hlasitost: Mezerník + druhý, třetí, šestý bod. Zvýšit hlasitost: Mezerník + třetí, pátý, šestý bod. Snížit rychlost: Mezerník + první, druhý, šestý bod. Zvýšit rychlost: Mezerník + třetí, čtvrtý, pátý bod. Změna odezvy klávesnice: Mezerník + osmý bod (Control) + první, pátý bod (e). Pozn. Protože neznám tento řádek a přesné názvy jeho tlačítek, nechal jsem původní anglický názrv "Tumbkey". Braill: Focus Blue - přidán příkaz Mezerník + první, čtvrtý, pátý, šestý bod pro přečtení zkratek.

Opravené problémy

Belle FP2: Opraven problém, že nefungovala gesta nahoru/dolů/nahoru a dolů/nahoru/dolů pro práci s menu. Belle FP2: Opraven problémna Nokiích 700 a 603 s odemykáním obrazovky. Toto nyní lze stiskem tlačítka menu nebo zamykacího tlačítka a posunutím prstu vlevo nebo vpravo po obrazovce. Belle FP2: Opraven problém v kalendáři, že Mobile Speak četl v zobrazení dne několik záznamů najednou. Belle FP2: Opraven problém, že PIN kód nešel potvrdit joystick enterem, ale pouze qwerty enterem. Belle FP2: Opraven problém, že Mobile speak říkal "Pin kód" při každém napsaném čísle. Web: Opraven problém se čtením některých obrázků a tlačítek na určitých stránkách. Opraven problém, že se Mobile Speak v některých programech např. Skype přepl do jiného než výchozího jazyka. Braill: Opraven problém na některých zařízeních s příkazy pro přepínání režimu nápovědy, režimu skrytých znaků a otevírání uživatelských slovníků.

Stažení a instalace

Pro aktualizaci na tuto verzi můžete nově využít možnost "Vyhledat aktualizace", kterou najdete v Konfiguraci Mobile Speaku po stisku tlačítka "Volby" a zvolení položky "Stahování produktů". Pozn. Pro stažení softwaru je třeba připojení k internetu, proto se ujistěte, že máte datový tarif či přístup k síti wifi. Alternativně si software samozřejmě můžete stáhnout standardním způsobem z tohoto odkazu. Hlas Eliška se v této verzi nezměnil, proto jej není třeba aktualizovat, stáhnout si jej však můžete buďto taktéž v Konfiguraci Mobile Speaku po stisku tlačítka "Volby" a zvolení položky "Stahování produktů", "Stahování hlasů". Alternativně pak zde. Při instalaci z verze v5.8 můžete novou nainstalovat bez nutnosti software vypínat či odstraňovat. Mobile Speak s vámi bude během všech kroků pro zahájení instalace mluvit. Pouze po zvolení požadované paměti pro instalaci zahlásí: "Nelze instalovat. Nejprve musí být ukončeny některé aplikace. Ukončit nyní?" Zvolte "ano" klepnutím na levé tlačítko. Nyní začne samotný proces instalace, ve kterém program mluvit nebude, ale vy již nemusíte nic dělat. Po chvíli (při instalaci programu na paměťovou kartu to může trvat i 2 minuty) se ozve startovní znělka, instalace se ukončí a program opět začne mluvit. Není třeba telefon restartovat. Pozn. Pokud používáte starší verzi než v4.0, odeberte ji a všechny verze ostatních Code Factory produktů, jestliže nějaké máte nainstalované a pak teprve instalujte novou verzi v5.8.

Shrnutí

Tato verze sice nepřináší tolik změn, ale majitele telefonů s nejnovějšími firmwary určitě potěší! Takže neváhejte a aktualizujte na Mobile Speak v5.81 již dnes!!!

Žádné komentáře: