pátek 29. července 2011

Mobile Speak v5.6 updated

Není to ještě ani měsíc, co firma Code Factory vydala verzi 5.5 svého odečítače Mobile Speak.
V tu samou dobu vydala i Nokia upgrade firmware pro několik telefonů, ve kterých však tato verze Mobile Speaku nemluvila na internetu a pár dalších místech.
Proto nyní přichází verze nová, má označení 5.6 a je zdarma pro všechny majitele verzí 4.x a 5.x.
Obsahuje samozřejmě podporu nových firmwarů, ale i další velmi příjemné novinky.

Novinky a vylepšení ve verzi v5.6


- Podpora nových firmwarů následujících 9.3 a 5th edition telefonů:
C5-00, E5, E52, E72, 6700 slide, C6-00, C5-03, 5230,
5235, 5250, 5530, 5800, X6 a N97 mini.
- Přidána funkce pro kopírování a vkládání textu.
Příkaz + 6 v základním rozložení - Zkopíruje naposledy přečtený text do schránky.
Příkaz + dlouhá 6 v základním rozložení - Vloží naposledy zkopírovaný text do editačního pole.
Tato revoluční funkce vám umožňuje zkopírovat až pět naposledy přečtených hlášek (starší hlášky přečtete pomocí příkazu příkaz + hvězdička) do schránky a vložit je pak můžete do editačního pole jakékoliv aplikace, např. SMS zprávy, E-Mailu, poznámek, adresního řádku na webu atd.
Poznánky:
- Zkopírovaný text můžete vkládat několikrát. Ve schránce zůstane dokud Mobile Speak nerestartujete, nebo jej nepřepíšete jiným.
- Maximální délka textu, který můžete najednou zkopírovat je 224 znaků. Delší texty budete muset kopírovat po částech.
- Není možné vkládat text do editačních polí, do kterých se nevejde. V takovém případě Mobile Speak ohlásí, že sem nelze text vložit a nic se nevloží.
- Při pokusu vkládat do místa, do kterého nelze psát, to bude taktéž oznámeno příslušným varováním.
- To samé platí, pokud budete chtít vkládat aniž byste předtím nějaký text zkopírovali.
- Při vkládání textu do SMS nebude správně aktualizován stav napsaných znaků dokud ručně nenapíšete, nebo neodstraníte nějaký znak.
Z tohoto důvodu, pokud budete vkládat text do prázdné zprávy a hned po vložení byste stiskli pravou výběrovou klávesu, neobjevil by se dialog pro odstranění, či uložení zprávy do konceptů, ale tato by byla rovnou smazána. Proto je taktéž nutné ručně napsat, nebo odstranit nějaký znak, či před vložením textu přidat příjemce.
- Podpora pro aplikaci Nokia Internet Radio.
Tato aplikace je zdarma a umožňuje poslech stovek rozhlasových stanic přes internet. Pro poslech je třeba buď wifi, nebo datový balíček, jinak hrozí velmi vysoké účty za telefon.
Aplikace je předinstalovaná na mnoha telefonech, např. na Nokii 5630 XpressMusic, nebo E52, do těch, na kterých není v základu se dá doinstalovat.
Stanice lze řadit dle několika kategorií, např. žánru, jazyka nebo země. Můžete si také nastavit kvalitu přehrávaného streamu pro různé typy připojení.
Známé problémy:
- Při používání aplikace s Mobile Speakem nastaveným na hlas Nokia nebo Nokia
HQ dochází k audio konfliktům a rádio nehraje. Proto používejte hlasy od Acapely.
- Na 3rd edition telefonech tato aplikace nepoužívá standardní výběrová tlačítka, ale ikony, které Mobile Speak čte vždy na konci při otevření nového okna. Kvůli tomu se může stát, že vám příkaz + Enter v této aplikaci nic nepřečte.
- Podpora smajlíků. Mnoho nových telefonů od Symbian 9.3 výše má zabudovanou podporu grafických smajlíků. Tyto smajlíky se nezobrazují jako standardní sekvence znaků např. ":-)", ale jen graficky, čili do teď je Mobile Speak nečetl. Nyní je čte, ale vyslovuje je jejich významem, ne kódem. Takže např. dostanete-li SMSku se smajlíkem ":-)", Mobile Speak ji přečte jako "úsměv" apod.
Smajlíky můžete psát buď zadáním příslušné sekvence znaků, nebo je vybrat z tabulky smajlíků, která se na nových telefonech nachází před tabulkou naposledy napsaných symbolů po stisku hvězdičky.
Podpora takto čtených smajlíků je i na dalších telefonech, nejen na těch, které je zobrazují graficky.
- Do konfigurace Mobile Speaku na kartu čtení přidána funkce "Číst smajlíky". Tato funkce zajišťuje, jestli Mobile Speak bude smajlíky číst nebo ne. Pozn. na starších přístrojích nebo firmwarech, kde se smajlíky zobrazovaly jako sekvence znaků je po nastavení funkce "Číst smajlíky" na vypnuto bude číst standardním způsobem, při jejím zapnutí bude číst jejich význam. Na nových telefonech či firmwarech, kde se smajlíky zobrazují graficky, je při nastavení funkce "Číst smajlíky" na vypnuto nebude číst vůbec.
- Přidána funkce "Indikovat smajlíky". Tato funkce vám, pokud je zapnuta, před každým smajlíkem oznámí, že se jedná o smajlík, prostě řekne např. "Smajlík úsměv".
Najdete ji v konfiguraci Mobile Speaku na kartě výřečnost.
- Dotykové telefony: Přidána podpora pro další 3 tlačítka, objevující se v některých aplikacích, např. v internetovém rádiu
V takovýchto aplikacích se nacházejí těsně nad výběrovými tlačítky v režimu na výšku a na pravé straně obrazovky v režimu na šířku.
Pro práci s těmito tlačítky se přepněte do režimu prohlížecího kurzoru. Při posouvání prstem po obrazovce vám Mobile Speak tato tlačítka oznámí. Pro aktivaci některého z nich na něj přejděte a pak dvakrát klepněte.
Tato tlačítka (pokud existují) budou také přečtena po příkazu příkaz + enter.
Pozn. Funkce těchto tlačítek bývají ve většině aplikací ve volbách pod levou výběrovou klávesou.
- 5th edition telefony: Přidána podpora tabulky symbolů v nejnovějších firmwarech.
- Telefony s QWERTY: Nyní je oznámen aktuální režim psaní v editačních polích, jestliže uživatel stiskne klávesu shift nebo funkce.
- E6: Nyní Mobile Speak oznamuje "Zmeškané záznamy" (následované jejich počtem).
- Na některých telefonech nyní Mobile Speak čte dalších pár položek na pohotovostní obrazovce.
- Popisovač grafiky: Nyní lze při psaní popisných textů k obrázkům používat i režim T9.
- Do funkce "Vibrace po prodlevě příkazů", na kartě "Obecné", přidána položka "podle nastavení profilu telefonu". Pokud je toto zvoleno, tak telefon po vypršení časové prodlevy příkazové klávesy nezavibruje, jestliže máte nastaven profil s vypnutými vibracemi.
- Webový prohlížeč: Vylepšena podpora pro webové zdroje (RSS apod.).
- Modifikována funkce "Nemluvit při vytáčení" tak, že Mobile Speak nemluví pouze při psaní nebo mazání čísel, ale při pohybu šipkami po vytočeném čísle, či po příkazu příkaz + křížek mluvit bude.

Opravené problémy


- Symbian^3: Opraven problém se čtením některých položek otevřených z pohotovostní obrazovky, např. katalog widgetů.
- Dotykové telefony: Mobile Speak nyní čte tabulku symbolů i tam, kde dříve ne, např. ve webovém prohlížeči.
- Dotykové telefony: Opraven problém, že na některých telefonech příkaz příkaz + hlasitost nahoru a dolů neměnil dotykové profily.
- Dotykové telefony: Opraven problém, že se správně neukládalo nastavení jazyka virtuální klávesnice.
- 5th edition telefony: Opraven problém se čtením nápovědy a obsahu E-Mailů v režimu na šířku.
- Telefony s QWERTY: Opraven problém, že Mobile Speak nečetl některé znaky v políčkách pro zadávání hesel např. při zakládání E-Mailového účtu.
- E6: Opraven problém se čtením těla SMS zpráv.
- Webový prohlížeč: Nyní čte počet stažených a zbývajících kilobytů při načítání stránky na telefonech, na kterých toto dříve nefungovalo.
- Mobile Speak nyní čte obrazovku pro zamykací kód na některých 9.3 (a pravděpodobně i 9.2) telefonech, na kterých ji dříve nečetl.
- Opraven problém, že po vypršení licence nešla spustit konfigurace Mobile Speak příkazem příkaz + pravá výběrová klávesa, ale jen z menu.
- Opraven problém, že po vypršení licence Mobile Speak neohlašoval "Prosím, aktivujte Mobile Speak".
- Odstraněna podpora pro Wayfinder.
- Aktualizován český hlas Eliška. Nová verze opravuje problém se čtením písmene "č" v internetovém prohlížeči.

Stažení a instalace


Mobile Speak v5.6 stahujte
zde
a hlas Eliška stahujte
zde
.
Při instalaci z verze v5.5 můžete novou nainstalovat
bez nutnosti software vypínat či odstraňovat.
Mobile Speak s vámi bude během všech kroků pro zahájení instalace mluvit. Pouze po
zvolení požadované paměti pro instalaci zahlásí:
"Nelze instalovat. Nejprve musí být ukončeny některé aplikace. Ukončit nyní?"
Zvolte "ano" klepnutím na levé tlačítko. Nyní začne samotný proces instalace, ve
kterém program mluvit nebude, ale vy již nemusíte nic dělat. Po chvíli (při instalaci
programu na paměťovou kartu to může trvat i 2 minuty) se ozve startovní znělka, instalace
se ukončí a program opět začne mluvit. Není třeba telefon restartovat.
Pozn. Pokud používáte starší verzi než v4.0, odeberte ji a všechny verze ostatních
Code Factory produktů, jestliže nějaké máte nainstalované a
pak teprve instalujte novou verzi v5.6.

Shrnutí


Díky funkci kopírování textu a podpoře internetového rádia a nových firmwarů považuji tuto verzi opět za revoluční krok kupředu.
Proto i vám doporučuji aktualizovat svou verzi Mobile Speaku na nejnovější v5.6 ještě dnes!

3 komentáře:

Honza řekl(a)...

Ještě by tomohla firma Codefactory opravit českou braillskou tabulku, Aby je-li telefon propojen s řádkem Focus 40 Blue správně interpretoval české znaky s diakritikou a interpunkční znaménka připsanína klávesnici řádku. Zatím písmeno eř interpretuje jako w a interpunkční znaménka . jako apostrov čárku jako 1 otazník jako 5 a vykřičník jako 6. Místo šesti bodovéNynější šesti bodovou variantu nahradit standartní osmi bodovou. To je jediná výtka, kterou mám.

Markéta Punerank Bachmannová řekl(a)...

Tome, mocdíky za ty recenze! nový mspeak už mám na kartě přenesený, ale nainstalovaný ještě ne, protože minule mi přestal mluvit po instalaci mobil a nepamatuju si už, čím jsme ho vzpamatovali! n86ka, ale zas na to přijdem!

marek.sk řekl(a)...

Vdaka opat za vyborny popis verzie.Akurat dnes som sa hral s internet radiom na e52 a vravel som si, ze skoda, ze nieje rozhranie ozvucene.Super tak uz mozem spolahlivo upgradovat na e52 firmware na 07.xxx