pondělí 19. května 2008

Nastavení SMTP u O2

Posledních několik dní jsem řešil záhadný problém s odesíláním E-Mailů přes smtp společnosti O2. Dalo mi to ale tak zabrat, že jsem se rozhodl zde uveřejnit snad všechny varianty, které mohou při odesílání E-Mailů přes smtp této firmy nastat, ať je to vše na jednom místě.
Základní info:
Protože smtp většiny poskytovatelů připojení k internetu není zdarma, nelze jej využívat pro posílání mailů z jiných serverů, než z těch na doméně toho poskytovatele, čili v případě O2 je to iol apod. Pro posílání z jiných serverů je třeba provézt následující nastavení vašeho poštovního klienta např. Outlook Express:
V menu nástroje, účty, kliknout na ten, který chcete konfigurovat a zvolit vlastnosti.
Jít na kartu servery.
Server příchozí pošty nastavit podle adresy vaší E-Mailové schránky, např. pokud ji máte na Volném, nastavte příchozí poštu na
pop3.volny.cz
Server odchozí pošty nastavit podle poskytovatele vašeho připojení k internetu, v našem případě je poskytovatelem připojení O2, čili nastavíme server odchozí pošty na
smtp.iol.cz
nebo
smtp.o2isp.cz
je jedno, který si zvolíme, oba směřují na stejnou IP (alespoň podle operátora O2 linky).
Dále je třeba zaškrtnout volbu server požaduje ověření, kliknout na tlačítko nastavení a tam vybrat přihlašovat se jako a vyplnit jméno a heslo přidělené vaším poskytovatelem,, u nás firmou O2.
A zde začíná onen problém. :-)
U O2 jsem narazil na 3 možné varianty uživatelských jmen a hesel. Nevím, jakým systémem o2 volí, jaký typ jména a hesla ten který zákazník dostane, ale pro úplnost uvádím vše, co jsem našel a mohlo by vám fungovat.
1. Jméno je vaše telefonní číslo, heslo je vaše referenční číslo (to najdete na každé faktuře s vyúčtováním).
2. To samé, jako v bodě 1, ale s nulami na začátku.
3. Po zavolání na
800184084
a zdělení vašeho tel. a ref. čísla vám operátor poví speciální jméno a heslo pro přístup k smtp.
Uživatelské jméno bude začínat ELog a bude obsahovat jak velká tak malá písmena a čísla.
Heslo bude pravděpodobně referenční číslo s nulou na začátku.
POZOR!!!
Pro přístup do aplikace Moje Konto, kde lze měnit služby, které máte aktivní, příp. aktivovat nové, je jméno i heslo shodné s tím pro přístup k E-Mailům, ale jméno začíná jen Log - to E na začátku znamená, že se jedná o přihlašování do E-Mailu.
Toto by měly být všechny varianty, které lze pro přístup k smtp od O2 použít, bohužel každý zákazník má jen jednu z nich. :-)
Poznámka:
Pokud vám technik při zřízení služby přihlašovací údaje nikam nenapsal, nebo při samoinstalaci vám je nikdo nemailnul, požádejte o to operátora, ať nedochází ke zbytečným komplikacím.
Já jsem např. všude, kde bylo v přihlašovacím jméně F po telefonu rozuměl S, takže to samozřejmě nemohlo fungovat. Bohužel operátor mě zas při opakování rozuměl F, takže... kdyby mi to neposlal, nedobral bych se výsledku. :-D
Naštěstí nyní již vše funguje jak má a vám přeju to samé, pokud možno bez komplikací. :-)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

A co ten Šibor a ten Alex Vedra? Dunajská a výběr kasiček!!